Premii si recunostinte

erste

 

 

 

 

 

IRAF – International Romani Art Festival a fost premiat in cadrul Galei Fundatiei ERSTE pentru Integrare Sociala 2011, numarandu-se printre cele 36 de proiecte europene de impact major selectate din peste 1800 de aplicanti. De mentionat este faptul ca IRAF a fost singurul proiect cultural care a urcat pe podium, spre deosebire de restul celorlalte, venite exclusiv din domeniul social. Juriul competitiei a fost format din 18 experti in probleme legate de integrare sociala din mai multe tari.

voichitescu premiu erste turn

“Credem in existenta unei societati fara prejudecati si cu drepturi egale pentru toti, iar pentru crearea ei trebuie sa contribuim cu totii. Organizatiile castigatoare isi dedica întreaga activitate atingerii acestui obiectiv. Ce putem noi sa facem este sa oferim o recunoastere publica a dedicarii lor si rezultatelor deosebite pe care le-au obtinut si sa incercam sa le urmarim exemplul”, a declarat presedintele ERSTE, Andreas Treichi.

hhhhh

Festivalul a mai fost premiat cu mentiune sectiunea cultura in cadrul Galei Societatii Civile, Agentia Nationala pentru Tineret prin Directia Judeteana de Tineret Timis i-a oferit Premiul Special, recunscandu – l ca unul dintre cele mai bune proiecte de tineret ale anului 2008. Ediitiile precedente au beneficiat de Inaltul Patronaj al Consiliului National pentru Combaterea Discriminarii, al Institutului Cultural Roman, desfasurandu-se sub egidele:Decadei Romilor 2005 – 2015, Anului European al Egalitatii de Sanse, Anul European al Dialogului Intercultural. 

Anul 2011 a adus si alte recunoasteri internationale ale proiectului. Posterele IRAF au fost expuse in primavara timp de 2 saptamani la parlamentul vienez in cadrul unui eveniment cultural major al orasului, imaginea festivalului fiind aleasa de organizatori printre exemplele de “cea mai buna practica” in ceea ce priveste initiativele care vizeaza cultura roma din intreaga Europa, datorita perspectivei sale inovative si lipsite de stereotip.

In Februarie 2011 IRAF a fost unul dintre cele doar 4 festivaluri de arta roma de pe continent invitate la primul Seminar European de Cultura Roma organizat in Spania, Caceres, numarandu-se astfel printre aceste putine evenimente recunoscute ca reprezentative in randul festivalurilor de cultura din lumea roma din Europa.

the gardian

Recunoscut si premiat la nivel international, IRAF a fost mentionat de catre una dintre cele mai importante instante jurnalistice la nivel mondial, The Guardian din Marea Britanie, printre evenimentele culturale care ofera “o noua fata” Romaniei.

“Suntem mandri de aceste recunoasteri. Departe de latura spectaculara a festivalului a stat o munca enorma a numerosi oameni care ne-au fost alaturi timp de sase ani si care au crezut in ceea ce facem.  Impreuna am reusit sa punem pe picoare o miscare care nu numai a bucurat simturile si sufletele ci a produs o adevarata schimbare.” – Adrian Voichitescu, presedinte Asociatia Culturala Turn.