IRAF

iraf

iraf baner

Timisoara – 2007, 2008, 2009, 2010 / Cluj Napoca – 2011 / Bucuresti – 2012

Unul dintre cele mai mari si mai complexe festivaluri de arta roma din lume, imbinand in cele 4 zile ale sale reprezentanti ai tuturor formelor artistice si de mestesug (de la muzica, dans, teatru, film, fotografie, lansari de carte pana la moda, reprezentatii stradale si activitati in cadrul penitenciarului), International Romani Art Festival da voce diversitatii culturale, adunand anual mii de oameni sa celebreze cultura roma si extensiile sale moderne.

poza 1 iraf turn

Cele 6 editii incheiate (2007 – 2010 – Timisoara, 2011 – Cluj Napoca, 2012 – Bucuresti) IRAF a adus de-a lungul anilor peste 1000 de artisti si artizani romi sau de inspiratie roma din intreaga lume. Lulo Reinhardt, Boban Markovic, Balkan Beat Box, Paco Pena Flamenco Company, Mitsoura, Taraf de Haidouks, Dubioza Kolektiv, DJ Click, KAL, Dunkelbunt, Nadara, Antwerp Gypsy Ska Orkestra- sunt doar cateva exemple. Flamenco, jazz, rock, punk, hip-hop, electro, alternative, oriental, traditional, toate adunate sub doua elemnte cheie: cultura roma si minti deschise.

poza 2 iraf turn

Cu o puternica extindere internationala, festivalul a adunat in timp pe scena sa numerosi reprezentanti de seama atat din Europa cat si de pe alte continente, alaturi de Romania fiind reprezentate in cadrul IRAF pana in prezent urmatoarele tari : Franta, Spania, Serbia, SUA, Ungaria, Cehia, Austria, Germania, Belgia, Ucraina, Canada, Bosnia si Herzegovina, Turcia, Marea Britanie, Elvetia, Kosovo.

poza 3 iraf turn

Peste 100 de concerte si reprezentatii de dans, 17 expozitii de fotografie si pictura, 11 reprezentatii de teatru, 24 de productii de film prezentate, 22 de spectacole de foc si circ modern, 4 reprezentatii artistice in interiorul penitenciarului in fata unui public de peste 1000 de detinuti, 12 workshopuri, 25 de zile gazduind targul mestesugarilor romi, peste 20 de actiuni de informare organizate si mii de materiale informative si de constientizare distribuite gratuit, aproximativ 250 de voluntari, mai mult de 100 de institutii guvernamentale si non-guvernamentale implicate si sprijinul a peste 100 de canale media atat din tara cat si de afara se adauga la bilantul IRAF in cele 6 editii desfasurate pana acum.

poza 4 iraf turn

Alaturi de artisti de renume ai genului IRAF a devenit treptat si o buna platforma de lansare a tinerilor artisti din domeniu, facilitandu-le acestora accesul pe piata nationala si internationala. De altfel, IRAF este si acel eveniment care a introdus in tara prin impactul sau major fenomenul artistic roma, aducand pentru prima data in Romania multi artisti ai genului de renume mondial si contribuind la promovarea acestui gen la un nivel de inalta clasa. De la socul cultural al primei editii, printr-un efort sustinut de a mentine standardele calitative ridicate ale festivalului, IRAF s-a transformat treptat dintr-un eveniment intr-o miscare, dezvoltandu-se totodata ca si un punct central de intalnire si expresie in lumea culturii rome la nivel global.

www.iraf.ro